
Bayraktar TB3, kısa pistli bir gemiden başarılı bir şekilde iniş ve kalkış yaparak, İHA-122 füzesiyle belirlenen hedefi başarıyla vurdu.
Dünya havacılık tarihinde bir ilke imza atan Bayraktar TB3, kısa pistli bir gemiden iniş ve kalkış yapan ilk SİHA olarak önemli bir başarıya imza attı. Bayraktar TB3, İHA-122 Süpersonik Füze ile gerçekleştirdiği ilk atış testinde hedefi tam isabetle vurdu. Bu başarılı test, SİHA'nın gelişim sürecinde bir kilometre taşı daha olarak mühimmat entegrasyon testlerinin devam ettiğini gösterdi.
Bayraktar TB3, 25 Mart 2024 tarihinde Muğla'nın Dalaman ilçesinden Roketsan tarafından geliştirilen İHA-122 Süpersonik Füze ile havalandı. İlk denemesinde, 50 kilometreyi aşan bir mesafeden deniz üzerindeki 6X6 metre boyutlarındaki hedefi tam isabetle vurdu. Atış testinde, lazerle hedefleme görevini Bayraktar TB2 SİHA üstlendi. Bayraktar TB2'nin işaretlediği hedefi Bayraktar TB3 başarıyla imha etti, böylece iki SİHA'nın koordineli lazerle işaretleme ve hedef angajman yeteneği başarıyla test edilmiş oldu.
Bayraktar TB3’ün mühimmat ve faydalı yük entegrasyon testleri geliştirme süreci boyunca devam edecek. Bu süreç, Bayraktar TB3’ün potansiyelini daha da artırarak deniz aşırı görevlerde Türkiye'nin caydırıcı gücüne katkı sağlayacak.
Bayraktar TB3, 19 Kasım 2024'te TCG Anadolu'nun 12 derece eğimli rampasında başarıyla havalanarak dünya havacılık tarihinde bir ilke imza attı. Aynı kısa pistten hiçbir iniş destek ekipmanı kullanmadan başarılı bir iniş gerçekleştirdi. Ayrıca, Çanakkale açıklarında TCG Anadolu gemisinde yapılan ikinci uçuş testinde de iniş ve kalkışını başarıyla tamamladı. Bu testlerde, Bayraktar TB3 ortalama 20.000 feet irtifada uçtu.
25 Haziran 2024'te gerçekleştirilen yüksek irtifa testinde, Bayraktar TB3 SİHA, TEI tarafından yerli olarak geliştirilen PD-170 motoruyla 36.310 feet irtifaya çıktı ve bu testi başarıyla tamamladı. Milli SİHA, bu başarısı ile önemli bir eşiği geçmiş oldu.
Bayraktar TB3 şimdiye kadar toplam 967 saat 55 dakika uçtu. 20 Aralık 2023’te gerçekleştirilen uzun uçuş testinde, 32 saat havada kalarak 5.700 kilometre mesafe katetti. Ayrıca, 26 Mart 2024'te Aselsan tarafından geliştirilen ASELFLIR-500 ile uçarak entegrasyon testini de başarıyla tamamladı.
Bayraktar TB3, katlanabilen kanat yapısı ve gelişmiş kabiliyetleriyle sınıfındaki lider insansız hava aracı olmayı hedefliyor. Görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetine sahip olan milli SİHA, keşif-gözetleme, istihbarat toplama ve akıllı mühimmatlarla taarruz görevlerini deniz aşırı hedeflere karşı başarıyla gerçekleştirebilecek. Bu yetenekler, Türkiye'nin caydırıcı gücüne önemli bir katkı sağlayacak.
Yorum Yazın